De algoritmen van onze tool blijven leren van de nieuwe voorbeelden van door AI gegenereerde en door mensen geschreven teksten. De teksten die ChatGPT gebruikt stammen uit 2021 of eerder. 1. Soms is de informatie die ChatGPT verstrekt verouderd, achterhaald of onjuist. Dit betekent dat de informatie altijd kritisch moet bekijken en verifiëren, zoals ik tijdens mijn lange chatsessies met ChatGPT heb ondervonden. Zoals te zien is in Bijlagen B4 en B5, kan de chatbot wel klikbare adressen van internetsites aanbieden die hij in zijn databank heeft opgeslagen. Dit komt omdat ChatGPT naar eigen zeggen zijn kennis baseert op miljoenen internetteksten die hij heeft verzameld en opgeslagen in een databank. Zelf noemt ChatGPT dat de ‘knowledge cutoff in 2021’. Dit betekent dus dat teksten uit 2022 of het nog prille 2023 zijn dus niet opgeslagen en verwerkt. Hij kan ook worden ingezet als hulp bij het corrigeren van taal- en spelfouten in aangeleverde teksten of tekstfragmenten, hoewel hij daarbij zelf af en toe een foutje maakt. Dit kan helpen om meer lezers te bereiken en je blog meer exposure te geven. De tool is ontwikkeld door OpenAI, een bedrijf waar onder meer Microsoft sterk in investeert. Ontdek ChatGPT Nederlands-4 Nederlands - De perfecte combinatie tussen kunstmatige intelligentie en natuurlijke taal ChatGPT-4, gebaseerd op het GPT-4-model van OpenAI, is getraind op miljoenen Nederlandse tekst- en gespreksgegevens.
Zelfs Sam Altman, de directeur/ceo van OpenAI, het bedrijf dat de ChatGPT-software ontwikkelt, waarschuwt in RTL-techplatform Bright (4 januari 2023) dat de informatie die ChatGPT biedt niet te vertrouwen is: "(Het is) een vergissing om voor iets belangrijks op ChatGPT te vertrouwen. Maar hij weet niet welke informatie achter die internetadressen verborgen is. Bovendien zijn de internetteksten die ChatGPT gebruikt niet op kwaliteit of betrouwbaarheid getest, terwijl er op internet erg veel uiterst onbetrouwbare teksten te vinden zijn. Bijlagen B1 t/m B22 laten zien dat de chatbot goede teksten kan schrijven, zoals betogen over verschillende onderwerpen. Dat kan natuurlijk nooit kloppen. Dit kan nuttige informatie opleveren voor zoekwoordenonderzoek. Weliswaar klopte de geleverde informatie vaak wel, maar daar kun je helaas dus nooit helemaal zeker van zijn. Het leek mij namelijk heel nuttig om aan de lezer aan de hand van vele voorbeelden uit mijn chatsessies te laten zien hoe met de chatbot kan worden gewerkt. De eerste zwakte van ChatGPT Gratis is dat het programma soms onbetrouwbare informatie kan verstrekken. Een zesde sterke eigenschap van ChatGPT is dat hij eerdere informatie (jouw vragen en zijn antwoorden) kan onthouden of in zich opnemen.
ChatGPT kan overigens ook prima samenvattingen maken van aangeleverde teksten of tekstfragmenten schrijven. Ook kan de chatbot teksten produceren die aan bepaalde richtlijnen moeten voldoen. Ten derde overschat de chatbot soms zijn eigen kennis en daardoor kan hij arrogant overkomen. Van URL tot chatbot in enkele minuten: Breng je chatbot tot leven met de kracht van generative AI. Ik beperkte mij tot ChatGPT, waar ik tijdens enkele chatsessies vele uren mee chatte. In de Bijlage worden die lange chatsessies van mij met ChatGPT uitvoerig weergegeven. Bijlage B2 laat zien dat informatie die de chatbot bij B1 heeft gegeven kan worden bijgewerkt via een bijsturende vervolgvraag. Door de enorme database krijg je snel informatie over allerlei onderwerpen. Als u eerst wilt weten hoeveel inhoud de beste AI-generatoren als door AI geschreven inhoud markeren, gaat u naar de Chatgpt-checkerwebsite. De mogelijkheden van HIX Chat houden daar niet op, want het kan ook de audio in YouTube video's interpreteren om samenvattingen van de inhoud te maken. Een tweede zwak punt van ChatGPT is dat het programma geen rechtstreekse toegang tot de inhoud van internetbronnen heeft. Het zevende, laatste, sterke punt van het geheugen van ChatGPT is dat het jou de mogelijkheid biedt om door te vragen op gegeven antwoorden en om de chatbot bij te sturen.
Daar wordt in Bijlage C39 een voorbeeld van gegeven. Zo herkent hij foute tautologieën slecht (zie bijvoorbeeld Bijlage C4) en heeft hij moeite met samenstellingen (zie Bijlagen C11 en C12, waarin hij niet opmerkt dat de twee woorden ‘aardbeien’ en ‘jam’ als één woord, één samenstelling ‘aardbeienjam’, moeten worden geschreven; zie ook Bijlage C14). We moeten daarom de waarschuwingen op de ChatGPT-pagina uiterst serieus nemen: "Limitations: (1) May occasionally generate incorrect information (2) May occasionally produce harmful instructions or biased content (3) Limited knowledge of world and events after 2021". Deze waarschuwing laat zien dat ChatGPT nog niet uitontwikkeld is. Ben je er klaar mee dat je minstens 3 keer per week content moet posten op kanalen als Instagram en LinkedIn om maar zichtbaar te blijven, om jouw waardevolle post na 10 seconden alweer naar beneden te zien verdwijnen in de tijdlijn? Probeer ChatGPT in het Nederlands nu uit en ontgrendel een nieuw tijdperk van AI-gesprekken en content creatie.